Ovdje ćete saznati kako koristiti jedan od najpoznatijih programa za instaliranje tekstura i 3D objekta u igre ( pogotovo za instaliranje modova u igru GTA San Andreas ).

 

Instalacija IMG Tool-a

 

Prvo morate nabaviti IMG Tool kojeg možete skinuti ovdje. Nakon što ste ga skinuli, jednostavno ga otvorite i pokrenete ili raspakirate ( pošto je RAR ) i pokrenete. Program je gotov i ne zahtjeva instalaciju.

 

Upotreba IMG Toola

 

Nakon što ste otvorili IMG Tool, on bi trebao izgledati ovako

 

 

Sada trebate učitati file koji trebate zamijeniti ( to su oni *.img fileovi ) tako da kliknete File > Open:

 

 

i onda vam se pojavi prozor u kojem odaberete koju ćete datoteku ( *.img file ) otvoriti; dolje je prikazan primjer na igri GTA San Andreas gdje se najčešće koristi file gta3.img za zamjenu auta i drugih vozila, odjeće, oružja i ostalog a taj se file nalazi u folderu od igre ( GTA San Andreas ) i onda unutar tog foldera imate folder models u kojem se ti fileovi nalaze ( preporučam da, bez obzira o kojoj igri ili fileu bilo riječ, taj file koji mijenjate, prije nego što ga mijenjate, spremite kopiju tog filea negdje na sigurno - napravite backup ):

 

 

i onda odaberete file koji čete otvoriti i kliknete na Open ili kliknete dvaput na taj file. Tada vam se učita sadržaj tog filea ( dolje je primjer filea gta3.img sa GTA San Andreas ):

 

 

Tada mod koji ste skinuli raspakirate ( ako već niste ) i pogledate koje ste fileove unutra dobili; tu će biti i slika ( *.jpg ) i teksta i ostalog no to sve vama ne treba! Vama trebaju fileovi koji su najčešće sa *.txd i *.dff! Tada vidite ime tom fileu ( prvo uzmete jednog za zamjenu ) i odete u IMG Tool te stisnete F2 ili idete na Edit > Find kako biste uključili pretraživanje:

 

 

i tada u pretraživanje upišete ime onog filea koji želite zamijeniti i stisnete Enter ili kliknete na Find Next. Kada ste ga pronašli, desni klik na njega i Replace ( dolje je primjer jednog filea ):

 

 

Tada vam se pojavi prozor u kojem morate odrediti putanju do filea ( tj. otvoriti file ) kojeg mjenjate ( nalazi se tamo gdje ste raspakirali taj mod; npr. ako mijenjate neki auto sa Turismom i sada mjenjate turismo.txd, u modu ste trebali dobiti taj file turismo.txd i onda ga pronađete i otvorite - u doljnjem primjeru je stallion.dff ali to ovisi koji file mjenjate ):

 

 

I tada označite taj file i kliknete Enter ili dvaput kliknete na file. Tako sada zamijenite svaki file koji vam treba i kad ste završili, trebate spremite promjene što će te učiniti tako da idete na Commands > Rebuild Archive:

 

 

Pažnja! To će možda potrajati tako da nemojte kliknuti na Rebuild Archive i odmah ugasiti! U doljnjem lijevom kutu vidite status procesa, i tek kad završi, možete ga isključiti!

 

To bi bilo to! Nadam se da vam je tutorial pomogao, a ako imate kakvih pitanja, poteškoća ili problema, ili pak imate kakve primjedbe na tutorial, slobodno nas kontaktirajte ili se ućlanite na naš Forum!